Era un bărbat sănătos şi plin de succes, dar lucrurile au început să se schimbe în viaţa sa în 1993 şi în anii ce au urmat. Conform Daily Mail, scandalul de pedofilie sau lupta starului împotriva insomniei de care suferea cu ajutorul medicamentelor şi injecţiilor nu sunt singurele motive care l-au dus spre boală şi, în cele din urmă moarte, adevărata cauză fiind: obsesia pentru cumpărături!
Jackson a devenit un foarte pasionat de cumpărături, cheltuind deseori sume extrem de mari, pe lucruri pe care nici nu le folosea. Cei care lucrau pentru el în perioada respectivă au mărturisit ulterior că solistul obişnuia să comande orice produs a cărui reclamă o vedea răsfoind paginile revistelor. “A ajuns să ia şi medicamente care puteau trata acewastă dependenţă de cumpărături”, au mărturisit ulterior morţii starului unii dintre apropiaţi.
Parfum cu cheie din aur
În 1998, vedeta a comandat un parfum în ediţie limitată, care a costat 75.000 de dolari: flaconul era din platină, aur şi diamante şi era livrat într-o cutie din lemn de nuc, care putea fi deschisă doar cu ajutorul unei chei din aur, diamant sau rubin, după cum nota Daily Mail. În anii urmatori, Michael Jackson a cheltuit la fel de mult: aproape 8 milioane de dolari pe an au fost plătiţi pentru călătorii sau achiziţionarea de antichităţi. În plus, doar pentru plata întregului personal care se ocupa de îngrijirea conacului Neverland, solistul cheltuia 4 milioane de dolari anual. La vremea respectivă, starul nu deţinea vreun cont bancar, toate plăţile făcându-se în numerar, prin intermediul prietenului şi partenerului său de afaceri, Marc Schaffel.
„Consilierii, asociaţii, partenerii de afaceri, patronii lui Michael îşi onorau plăţile transmiţând, de fapt, banii către Marc, iar acesta îi livra cash către Michael”, declara avocatul Howard King pentru Daily Mail. “Nu am pe nimeni” Cheltuielile în exces aveau să îl pună pe Michael în faţa unor probleme serioase, astfel că Neverland a ajuns în posesia Băncii Americii drept garanţie a unui împrumut. Tohme, cel din urma manager al artistului, mărturisea că, în 2008, starea de spirit a artistului, pe fondul problemelor financiare, era deja foarte rea. „Toata lumea m-a abandonat.
Nu am pe nimeni
Nu am niciun prieten. Cu toţii mi-au întors spatele”, ar fi mărturisit atunci Michael, cerându-i lui Tohme ajutorul pentru a salva Neverland. În aceste condiţii, singura cale de ieşire la care Tohme s-a gândit a fost aceea de a-l convinge pe Michael Jackson să susţină un nou turneu. „Nu vreau să cânt. Nu vreau să joc. Tot ce vreau este să fac filme şi alte proiecte”, ar fi spus artistul atunci. Michael Jackson continua să fie dependent de cumpărături şi de tot mai multe medicamente pe care le lua pentru a-şi trata anxietatea sau depresia. Ce a urmat se ştie foarte bine.