Home Filme Actori de nota 10 si 10 greseli in cariera acestora

Actori de nota 10 si 10 greseli in cariera acestora

1
Actori de nota 10 si 10 greseli in cariera acestora

transcendence_poster_blogNu stiu cati dintre romani au avut ocazia sa vada ultimul film al lui Johnny Depp, cu titlul ieftin, vag si expirat: “Transcendence”. Din pacate Johnny Depp nu este primul si ,cu siguranta, nu va fi ultimul actor de pe acesta planeta, care a facut o greseala cand si-a aplecat capul in semn de aprobare pentru a interpreta rolul doctorului “nemuritor si rece” din timpurile moderne.

In acest spirit, pe de o parte critic si pe da alta intelegator, am ales sa fac un top, al actorilor si rolurilor pe care acestia nu ar fi trebuit sa le interpreteze, in filme din anii `90 si 2000. Am decis sa alcatuiesc acest top in ordine chronologica, descrescatoare, fara sentimentalism, privilegii sau partinire.

1. Kate Winslet in “Movie 43” (2013)

Sa recunoastem, din aceasta „comedie” nu a scapat nici un actor neatins. Dar, probabil, nici unul dintre ceilalti membrii ai distributiei nu au reusit sa coboare la un nivel atat de josnic ca actrita, castigatoare a premiului Oscar, Kate Winslet.

In film, aceasta interpreteaza rolul unei femei ajunsa la o intalnire cu un barbat necunoscut (interpretat de Hugh Jackman, care a facut a doua alegere gresita, dupa Van Helsing), caruia i cresteau testicule din gat.

Kate Winslet pare a fi departe de rolurile timpurii, care a facut-o faimoasa. In ultima vreme si-a risipit energia pentru melodrama naiva “Labor Day” (2013) si prefacatoria artistica din filmul SF, “Divergent’ (2014).

larrycrowne_gallery_primary

2. Tom Hanks in “Larry Crowne” (2011)

Ai crede ca Tom Hanks, regele de-o vara a filmelor romantice intesate de clisee americane, din anii `90 (pe care le prefer in detrimentul celor de azi), cum ar fi “Sleepless in Seattle” si “You`ve Got Mail” ar putea sa aduca sarmul si carisma sa actoriceasca in orice gen de film.

Se pare ca scenariul nu a fost in totalitate inutil. Scris in parteneriat cu Tom Hanks, si regizat de acesta, filmul este supraaglomerat de banalitati, ferit de umor si lipsit de mizele sentimentale, care ar fi putut scoate spectatorul din plictiseala.

Norocul nostru a fost ca Hanks nu s-a lasat invins de lacunele proiectului, luptand intr-o misiune imposibila, asa cum a facut si pentru “Saving Mr. Banks” (2013) sau “Captain Phillips” (2013).

tourist_gallery_primary

3. Angelina Jolie in “The Tourist” (2010)

Nu stiu ce este mai amuzant. Faptul ca Angelina Jolie si Johnny Depp au fost nominalizati prima oara la Premiile Golden Globe la sectiunea Cel mai bun actor sau a doua nominalizare pentru cea mai buna productie din categoria Comedie/Musical.
Cred ca aceste nominalizari au fost o surpriza si o revelatie pentru regizorul Florian Henckel von Donnersmarck, implicat intr-un proiect unde nimeni nu stia care va fi rezultatul final.

Este un thriller cu un complot necunoscut? Este o poveste de dragoste în care cele doua personaje principale sunt dezinteresate reciproc? Sau este doar un exemplu pentru etalarea costumelor lui Jolie si barba lui Depp? Mai putin conteaza, pentru ca în cazul în care exista un singur lucru greu de invidiat, acesta este, o lista cu nume grele ale cinematografiei adunate sa filmeze in vacanta, pe banii Studioului de Productie.

sevenpounds_gallery_primary

4. Will Smith in “Seven Pounds” (2008)

Will Smith a oferit presei americane cateva declaratii cu privire la filmul “Ali”, din 2001. Acesta a recunoscut ca lucrul alaturi de regizorul Michael Mann, a fost cea mai interesanta experienta profesionala din cariera sa. In 2006, “The Pursuit of Happyness”, i-a adus o nominalizare la categoria Cel mai bun actor, si i-a dat ocazia sa aduca pe scena filmului hollywoodian, un baiat cu potential. Jaden, fiul sau.

Seven Pounds putea fi o continuare a peliculei “The Pursuit of Happyness”, dar s-a transformat intr-un film excesiv de dramatic, acrit de un personaj foarte criptic, fantasmagoric si imposibil de inteles. Criticii au doborat filmul din aer si l-au lasat sa arda in pace pe Bulevardul Faimei din Los Angeles.

Nicole-Kidman-The-Stepford-Wives-2004_gallery_primary

5. Nicole Kidman in “The Stepford Wifes” (2004)

Daca ati crezut ca Jennifer Lawrence a avut un an extraordinar în 2012-2013, trebuie sa va mai ganditi odata si sa o comparati cu colega ei mai mare, Nicole Kidman, si filmele in care a jucat acesta in sezonul 2001-2002.

Kidman a fost captivanta in “Moulin Rouge” (2001), neinfricata in “The Others” (2001), si inspirata in interpretarea scriitoarei Virginia Wolf din filmul “The Hours” (2002). Pentru care a castigat un premiu Oscar la categoria Cea mai buna actrita in rol principal.

Dar cariera ei de aur s-a incheiat oficial în 2004, dupa ce a jucat in “The Stepford Wives”, o reecranizare oribila dupa thriller-ul din 1975. Filmul a inregistrat pierderi de 40 milioane dolari, si a fost inceputul unei crize a varstei mijlocii, aparuta in viata actritei australiene. Abia in 2007 a reusit sa iasa din conul de umbra, cu “Margot at the Wedding” si “Rabbit Hole” (2010).

8mm_gallery_primary

6. Nicolas Cage in “8 MM” (1999)

Exista multe filme proaste in cariera lui Nicolas Cage, care este uneori greu de regasit in peliculele de calitate, care l-au transformat intr-un castigator de Oscar si un nume de referinta al cinematografiei. Cu siguranta, “8MM” nu este unul dintre acestea.

Un întuneric deprimant cu tendinte de film-noir, un personaj care se vrea a fi un specialist in supraveghere iesit din coconul de matase pentru a intra in lumea periculoasa, murdara si obscura a celor care se ocupa de filme porno sau inregistreaza uciderea unei persoane pentru distractie si intimidare.

Cage se face tranzitia de la manusi de copil la ucigas razbunator sau justitiar al noptii, inconjurat de anonimi masochisti inghesuiti in cotloanele parasite ale orasului. Actorul joaca mediocru un personaj superficial, vag si ireal.

meet  joe black _gallery_primary

7. Brad Pitt in “Meet Joe Black” (1998)

Cel mai important lucru pe care ar trebui sa il stiti despre “Meet Joe Black” este aceasta: A fost bazat pe un film lansat in 1934, numit “Moartea ia o vacanta”, care dura 79 minute. Drama romantica si neagra, a regizorului Martin Brest are si mai mult…178 de minute.

Este greu de inteles de ce ruleaza acest film aproape 3 ore. Nu ne trebuie atat de mult timp sa intelegem ca Prad Pitt poate sa stea blana in fata camerei, sa mai zambeasca cand isi aduce aminte si sa priveasca stele verzi la infinit.

Daca sunteri intrigat de privirea moarta a lui Pitt, trebuie sa intelegeti ca ochii lui au o scanteie de lumina doar pentru fica fermecatoare a milionarului (Anthony Hopkins), interpretata de Claire Forlani.

batman_gallery_primary

8. George Clooney in “Batman & Robin” (1997)

Se spune ceva despre tiglele de pe casa lui George Clooney, si cate au picat de pe acoperis pentru ca acesta sa ajunga la o alegere atat de proasta. Dupa succesul relativ, inregistrat cu filmul de actiune “From Dusk Till Dawn”, in care joaca impreuna cu Tarantino, George Clooney s-a grabit sa imbrace costumul din cauciuc al Cavalerului Negru, asa cum este numit in prezent Batman.

Dupa “Batman & Robin”, a urmat comedia romantica “Out of Sight” (1998), in care joaca rolul unui hot evadat din inchisoare si capturat de o politista, interpretata de Jenifer Lopez. Acest film i-a pus multe bandaje peste rana facuta de filmele anterioare.

Jack Foley din “Out of Sight” a fost personajul, cu care `si-a format mana` pentru Daniel Ocean in “Ocean’s Eleven” (2001). Productia in care joaca alaturi de Brad Pitt, este un remake, de mare succes, dupa filmul original din 1960, cu Frank Sinatra, Dean Martin si Sammy Davis Jr.

mary reilly_gallery_primary

9. Julia Roberts in “Mary Reilly” (1996)

Seria filmelor de succes, in care a jucat actrita Julia Roberts, in anii ’90, este extraordinara, mai ales atunci cand iei in considerare filme ca “Dying Young”, care a avut incasari de trei ori mai mari decat bugetul de productie.

Insa, totul s-a oprit cand a acceptat sa joace intr-o ecranizare a nuvelei “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”, intitulata sugestiv: “Mary Rilley”. Mult timp s-a vehiculat in presa zvonuri despre ura reciproca dintre Julia Roberts si John Malkovich, care au fost colegi pe platourile de filmare, ale acestui film.

Atunci cand regizorul Stephen Fears, care a lucrat anterior cu Malkovich si Glenn Close pentru “Dangerous Liaisons” (1988), s-afarandaway_gallery_primaryalaturat proiectului, toata lumea a crezut ca “Mary Rilley” va fi un film de succes. Din pacate, s-au inselat.

 

10. Tom Cruise in “Far and Away” (1992)

Puteti petrece ani intregi terorizati de critici, barfe soptite cu rusine, izvorate din fragmente de film, dar nimic nu va poate pregati pentru accentul irlandez al lui Tom Cruise, etalat cu falsa pricepere in filmul “Far and Away”.

Povestea unui spiridus mititel si mireasa lui uriasa, este mai frumoasa daca nu stai sa te gandesti la esenta povestii, ecranizata sub regia lui Ron Howard. In film se pot zari cateva scene, foarte bine create de regizor, care ne arata de ce a fost Ron Howard un regizor cu potential, inca de la inceputul carierei.

Regizorul a facut tot posibilul pentru acest film, dar are si el o limita. La vremea aceea, Tom Cruise era mai bun in rolul unui spiridus verde care isi protejeaza oala cu aur de frica bastinasilor cu nasu mare si obraji rosii, si mai putin in pielea unui personaj romantic capabil sa o cucereasca pe bunaciunea de Nicole Kidman.

Comments are closed.