7 lucruri nestiute despre regizorul Stanley Kubrick

shinning04 imagine gen

Meticulos. Pretentios. Vizionar. Pentru multi cinefili, Stanley Kubrick a ramas in amintirea tuturor un cineast care nu a facut compromisuri si a lucrat la fiecare proiect intr-o maniera perfectionista, aproape obsesiva.

Leon Vitali, actorul englez care a fost mana dreapta a lui Kubrick, si a distribuit actorii in rolurile principale in filmul castigator de Oscar, regizat de marele maestru in 1976 “Barry London” , isi aminteste altfel omul care i-a fost sef in spate camerelor de filmat.

Din cele spuse de  Leon Vitali, Kubrick era un om glumet, amuzant. Chiar asa. “El a fost cel mai inteligent om pe care l-am intalnit in viata mea, si i-a mers mintea fara probleme pana a murit.”

Leon Vitali, a vorbit cu reporterii din Statele Unite, despre munca sa alaturi de marele regizor, inainte sa fie lansata colectia de zece discuri “Stanley Kubrick: The Masterpiece Collection” (Stanley Kubrick” Colectia capodoperelor), pe data de 2 decembrie 2014.

In plus, actorul a participat si filmarile pentru un documentar dedicat celor mai cunoscute productii ale regizorului Staley Kubrick: “Lolita” (1962), “Dr. Strangelove” (1964), “2001: A Space Odyssey” (1968), “A Clockwork Orange” (1971), “Barry Lyndon” (1975), “The Shining” (1980), “Full Metal Jacket” (1987), si “Eyes Wide Shut” (1999).

Va invitam sa aflati in randurile de mai jos ce au aflat reporterii de Leon Vitali, despre personalitatea, caracterul, stilul de viata, si mai ales comportamentul marelui regizor Stanley Kubrick, in toti acei ani cat a lucrat cu actorul englez, acum in varsta de 60 de ani, Leon Vitali.

1. Stanley-Kubrick-

De la consultat la actor in productia “Full Metal Jacket” (1987).

Nu este un secret faptul ca actorul R.Lee Erney, fost instructor in marina americana, cel care il interpreteaza pe salbaticul sergent Hartman, in “Full Metal Jacket”, a fost atasat proiectului pe postul de consultant militar, pentru a se crea o imagine cat mai realista a lumii in care se petrece actiunea.

Dupa ce i-a uimit pe Stanley Kubrick si Vitali cu limbajul sau trivial adresat tinerilor actori, ramas din anii cand era instructor in armata americana, Erney a fost ales de regizorul Stanley Kubrick sa plece din spatele camerelor pentru a juca un rol important intr-unul din cele mai cunoscute filme ale anilor ’80.

Ceea ce nu se stie despre aceste intamplari este ca insusi regizorul Stanley Kubrick a rescris scenariul, folosind vocabularul militaresc pe care il avea Erney atunci cand facea instructie in armata Statelor Unite.

Daca va amintiti cand sergentul Hartman il intreaba pe un recrut cu un cinism tipic subofiterilor de instructie: “Au avut paritii tai copii care au trait” sau “Esti atat de urat incat ai putea sa fii o capodopera din arta moderna.” Bineinteles ca suna mai rau in engleza decat in romana, dar aste e cea mai buna traducere pe care o pot oferi.

Vitali explica cum reusit sa modifice scenariul impreuna cu regizorul Stanley Kubrick: “Cea am facut noi a fost sa luam 800 de pagini cu text trascris din filmari (cu Erney), si apoi am luat scenariul fraza cu fraza si am ales cele mai bune replici rostite de R. Lee Erney.”

Asa i-am creat personajul. A fost un moment unic al creatiei. Nu am mai intalnit niciodata asa ceva, pana atunci”. A tinut sa adauge actorul, despre momentele petrecute cu Stanley Kubrick.

American actress Jane Fonda wearing a yellow and white striped jersey, circa 1970.

Jane Fonda a fost propusa pentru rolul principal in filmul “The Shining” (1980).

Regizorul Stanley Kubrick a trebuit sa se certe cu producatorii executivi pentru ca ei o voiau pe Jane Fonda, sau cineva la fel de faimos ca aceasta, pentru a interpreta rolul principal feminin in pelicula horror “The Shining”.

Va puteti imagina pe Jane Fonda si Jack Nicholson sa joace impreuna?”. Isi aminteste Vitali. “Nu cred ca ar fi mers”. Kubrick o vazuse deja pe actrita Shelley Duvall in filmul “3 Women”, drama lui Robert Altman din 1977, si stia ca se potriveste perfect in filmul sau horror din 1980, numit de multi fani ai genului, o capodopera.

3. danny-lloyd-600

A fost un miracol faptul ca Danny Lloyd a primit un rol in filmul “The Shinning.”

Atunci cand Leon Vitali se ocupa de casting, si a trebuit sa aleaga un baietel pentru a juca in filmul horrro “The Shinning”, au fost chemati la auditii 4000 de copii. Nu, cifra nu este gresita, am scris corect. 4000 de copii.

Baietelul timid de la acea vreme, Danny Lloyd, a incalcat cea mai importanta regula a probei de casting: Nu a voit nici macar sa intre in camera de auditii. Aceasta regula a fost transmisa lui Vitali (probabil de Kubrick), si i s-a cerut sa o respecte la auditii, fara exceptii.

Nici pana in ziua de azi, nu inteleg de ce nu am respectat regula, pentru ca (pana la urma), el a intrat in camera cu mine si ne-am asezat unul fata celuilalt si ne priveam in ochi de la doi metrii. Apoi el s-a uitat la mine. Eu purtam un costum verde. Si a zis: <<Eii, imi place costumul tau >> . Cu asta m-a dat gata. Din momentul ala am vrut sa il am in film.

Singurul film in care a jucat Danny Lloyd a fost “The Shining”.

In prezent, Danny Lloyd este profesor in stiinte. Singura aparitie intr-un film de lung metraj a fost in filmul din 1980, “The Shining“. Pe cand era copil, parintii lui l-au adus la Hollywood pentru a intepreta un rol secundar intr-o productie despre afacerea Watergate. Lloyd l-a interpretat pe tanaraul G. Gordon Liddy.

“A fost un rol neinsemnat, si cred ca ei si-au dat seama ca nu le place sa traiasca in Los Angeles. Au vrut sa se intoarca la viata lor si cred ca Danny, pentru varsta lui, era un baietel foarte matur. Cred ca a inteles repede faptul ca aceasta activitate nu este mereu distractiva”. Isi aminteste Vitali.

Kubrick nu era un “control freak.”

Legendele despre regizorul Stanley Kubrick care ii controla pe toti mereu este o exagerare. Mai ales cand vine voba despre relatia dintre acesta si actorii cu care a lucrat pe parcursul carierei.

“Te lasa sa iti gasesti singur felul de a interpreta un rol, de aceea este faimos pentru numarul mare de duble pe care le tragea pentru fiecare scena”. Spune Vitali. Acesta recunoaste si faptul ca marele regizor incuraja metodele experimentale ale actorilor care doreau sa intepreteze mai bine rolurile din filmele sale.

Pentru un “control freak” el are destul de deschis metodelor noi de inspiratie pentru o poveste si interpretarea unui rol.

4. eyes-wide-shut

Tom Cruise si Nicole Kidman au fost actorii favoriti ai lui Stanley Kubrick.

Favoriti pentru filmul “Eyes Wide Shut” din 1999, bineinteles. “Lui Stanley i-a placut foarte mult sa lucreze cu Tom si Nicole, pentru ca au dat tot ce aveau mai bun in fata camerelor”. Filmul “Eyes Wide Shut” (Cu ochii larg inchisi), a intrat in Cartea Recordurilor cu 400 de zile de filmari consecutive. “Nu a fost nici o indoiala ca ei vor lucra la acest film pana la sfarsit” a mai spus actorul Leon Vitali.

5. Stanley-Kubrick

Kubrick a muncit din greu pana la sfarsitul vietii.

Am vorbit cu el sambata dupa-amiaza, inainte sa moara (pe 7 martie 1999), pentru ca trebuia sa ajung la el sa lucram la scenariu (pentru Eye Wide Shut), asa cum apare in varianta finala a filmului“. A mai spus Vitali.

M-a tinut o ora in parcarea unui supermarket ca sa discutam despre cum o sa facem filmul, din ce unghi o sa abordam povestea ce o sa facem cu aia si cu ailalta“. Isi aminteste Vitali cu nostalgie.

Singurul lucru pe care il pot spune este ca era foarte, foarte obosit. Asta e singurul semn pe care l-am vazut (inainte sa moara). Dar l-am mai vazut obosit si acum multi ani cand lucram la Full Metal Jacket. Am lucrat amandoi 36 de ore continuu.”

leon vitali

Leon Vitali s-a nascut pe 26 iulie 1948 in Anglia. Actor britanic cunoscut pentru colaborarea sa cu regizorul Stanley Kubrick, in filmul castigator la Oscar “Barry Lyndon.”

Actorul a urmat cursurile Academiei de Muzica si Arte Dramatice din Londra. Vitali a jucat in roluri episodice in mai multe seriale difuzate in anii ’70. Cele mai cunoscute seriale in care a jucat sunt; “Softly, Softly”, “Follyfoot”, “Road to Freedo, “Z Cars”, “Public Eye”, “The Fen Street Gang”, sezonul 1 si “Notorious Woman.”

In 1975 l-a cunoscut pe Stanley Kubrick, un regizor impreuna cu care va lucra pana la sfarsitul carierei sale. Vitali a venit la un casting pentru un rol in filmul “Barry Lyndon”, si a obtinut rolul Lordului Bullington, fiul vitreg al personajului principal.

In timpul filmarilor, Kubrick si Vitali au facut cunostiinta si au stat de vorba. Dupa cinci ani, Kubrick i-a trimis lui Vitali o copie a romanului “The Shining“, scris de faimosul autor Stephen King, si l-a rugat sa i se alature echipei de productie pentru filmul “The Shining“, lansat in 1980.

Dupa moartea regizorului, Vitali a supravegheat restaurarea audio si video a filmelor la care a lucrat stralucitul cineast Stanley Kubrick in anii ’70 si ’80.

In 2004, Vitali a fost onorat cu Premiul pentru cel mai bun montaj de sunet (Cinema Audio Society). In 2006 a fost creditat ca producator asociat in filmul “Little Children”, al regizorului Todd Field, cu actorii Kate Winslet, Jennifer Connely si Patrick Wilson.

Ce-a mai noua aparitie a actorului si producatorului englez Leon Vitali, a fost in filmul regizorului Carlo Carlei, in “Romeo si Julieta”, (2013), o adaptare moderna a tragediei scrisa de autorul englez William Shakespeare.

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro