Luna mai se anunță a fi una promițătoare în materie de teatru. ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti vine în întâmpinarea publicului bucureștean cu o serie de recomandări în ceea ce privește programul spectacolelor de teatru din stagiunea curentă.
Pornind de la comedii romantice și ajungând până la producții artistice ce abordează subiecte contemporane sau dialoguri actuale provocatoare, în distribuțiile cărora se regăsesc nume consacrate ale teatrului românesc dar și numeroși actori profesioniști tineri, iubitorii de teatru sunt invitați să vizioneze unul dintre spectacolele programate, în această lună, la Sala Mare ARCUB (str.Lipscani nr.84-90).
BUCUREȘTI.INSTALAȚIE UMANĂ
4 mai | ora 20.00 | Sala Mare, ARCUB
Primul proiect în București al regizorului sibian Radu-Alexandru Nica, “București. Instalație umană” este o creație colectivă, o întâlnire din mai multe zone ale artei contemporane.
„Nouă excelenți actori, bine coordonați de Radu-Alexandru Nica (regie) și Florin Fieroiu (coregrafie), re-creează orașul în care locuiesc, povestind episoade personale, ironizând mode și tendințe sociale, developând judecăți.” (Scena 9, Mihai Brezeanu)
Spiritul acestui oraș, cu contrastele lui, cu energia lui adesea debordantă, cu umorul său, dar și cu candoarea și frumusețea lui surprinzătoare, este punctul de pornire al unui spectacol de teatru. Un spectacol sincretic, care îmbină dansul, muzica, arta plastică și video, teatrul, performance-ul într-un mixaj original, care reprezintă oglinda fidelă și democratică a întâlnirii dintre mai mulți artiști.
Selectat printre cele mai bune 53 de spectacole de teatru din țară în cadrul ediției FNT 2017, ”București.Instalație umană” s-a jucat pe scena Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a fost inclus în ediția Festivalului LIKE CNDB de anul trecut și a făcut parte din programul UNDERCLOUD 2016.
SCHNEIDER ȘI SCHUSTER
6 mai | ora 20:00 | Sala Mare, ARCUB
Cu: Mihai Călin și Richard Bovnoczki
Autor: Joshua Sobol
Regia și ilustrația muzicală: Lucian Pavel
Dacă doriți să petreceți o seară excepțională în care să vă amintiți de nedreptățile istoriei, dar în care să râdeți pe săturate, vă recomandăm să vizionați “Schneider și Schuster”, în regia lui Lucian Pavel, un spectacol de teatru încântător despre arta actorului, înțesat cu momente pline de umor.
Actorii Richard Bovnoczki și Mihai Călin sunt protagoniștii comediei “Schneider și Schuster“, scrisă în 1993 de Joshua Sobol și jucată cu succes în teatre din Elveția, Germania și Suedia. Plină de farse și povestită cu detașare, spectacolul de teatru “Schneider și Schuster“povestește soarta a doi actori evrei din Polonia ce trăiesc transformările istoriei tragice din secolul trecut.
ARTISTS TALK
8 și 11 mai | ora 20:00 | Sala Mare, ARCUB
Un spectacol de Gianina Cărbunariu
Cu: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir
Un spectacol inedit de teatru documentar, care vorbește despre rolul de a conecta discursul artistic cu publicul căruia i se adresează, Artists Talk a reprezentat anul trecut România la Festivalul de teatru de la Liège, a fost nominalizat la premiile UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru contemporan și a intrat în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru.
Spectacolul se joacă în limba română, în limba engleză și în limba franceză. Pentru toate scenele există supratitrare în română și în engleză.
OBSESII
13 mai | ora 19:00 | Sala Mare, ARCUB
Un spectacol de Claudiu Sfirschi-Lăudat
După texte de Margarita Karapanou
Regia: Yannis Paraskevopoulos
Cu: Cerasela Iosifescu
Actrița Cerasela Iosifescu, aflată la a patra colaborare cu regizorul grec Yannis Paraskevopoulos, trece natural de la un registru la altul, conturând personajul Lorei, deopotrivă sensibil și puternic, copilăros și înfricoșat, atrăgător și distant.
În one-woman show-ul ”OBSESII”, Lora, reflectă trăirile reale încercate de scriitoare, fiind condusă de autorul textului în fața spectatorului român pentru a povesti experiența unei lumi înfricoșătoare, bântuită de spectrul unei boli oarbe, care nu își alege victimele. Trăiește fiecare sentiment la intensitatea maximă. Luptă cu depresia și nu se lasă învinsă. Are mult umor, uneori cam cinic, dar el o ajută să meargă mai departe.
IDOLUL ȘI ION ANAPODA
18 și 23 mai | ora 19:00 | Sala Mare, ARCUB
Un spectacol de George Mihail Zamfirescu și adaptată de regizorii Mariana Cămărășan și Toma Dănilă.
Cu: Oana Pellea, Richard Bovnoczki, Florina Gleznea, Cristina Casian, Istvan Teglas.
Într-o comedie romantică și total anapoda, cinci personaje din Bucureștiul interbelic își caută perechea ideală. Protagoniștii spectacolului îi vor purta pe spectatori într-o călătorie în timp și vor da viață unor personaje ce trăiesc relații marcate de pasiunea dezlănțuită și plină de contradicții din anii frumoși ai vremurilor de odinioară.
“Idolul și Ion Anapoda” este o producție dramaturgică al cărei text păstrează atmosfera boemă a epocii interbelice.
ANAPODA… un joc de-a teatrul, un joc de-a iubirea, un joc de-a viața – toate în amintirea unei doamne minunate care s-a îndrăgostit cândva de un bărbat prea tânăr, prea gentil, prea vorbăreț… un om total, dar total ANAPODA.
Oana Pellea este Stavăroaia – o doamnă plină de viață. Richard Bovnoczki este Ion – un om anapoda, Florina Gleznea, Frusinel – idolul din vis, Cristina Casian, Mioara – o fată frumoasă, dar proastă și Istvan Teglas, Valter – un băiat tânăr și deștept.
Biletele sunt disponibile la casa de bilete ARCUB, în rețeaua agențiilor Eurolines și TUI TRAVEL CENTER, BiletFan – stația de metrou Unirii 1, Librăria Mihai Eminescu, punctul de vânzare bilet.ro de la Palatul Copiilor, Teatrul Elisabeta și online pe www.arcub.ro/bilete-online și www.bilet.ro.
Prețurile biletelor variază în funcție de spectacol și de categoria de loc, între 25 lei și 50 lei. Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).
Mai multe detalii despre programul stagiunii teatrale ARCUB sunt disponibile pe www.arcub.ro.
Stagiunea de teatru este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.
Urmăriți-ne pe:
Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.