Home Filme 10 Filme din vara lui 2014

10 Filme din vara lui 2014

1
10 Filme din vara lui 2014

boyhood_gallery_primary

In afara de toate acele productii programate sa apara in acest an, sunt cateva filme pentru vara lui 2014, tinute la secret de producatori, regizori si actori. Aceste filme sunt pe culmile cinematografiei de calitate, adunate intr-un top de cantitate.

Filmele din lista de mai jos au date de lansare pentru Statele Unite. Speram sa le urmarim, in scurt timp, si in cinematografele din Romania, cu toate intarzierile previzibile si imprevizibile.

1. “Boyhood” (11 Iulie). Cu: Patricia Arquette, Ethan Hawke si Ellar Coltrane.

Cinefilii ocazionali pot fi impresionati, mai mult sau mai putin, de filmul regizorului Richard Linklater despre povestea celor 12 ani din viata unui copil si eforturile parintilor sai de a-l creste in cele mai bune conditii. Filmul a facut o impresie buna la Berlin si la Festivalul de Film Sundance, din SUA.

Daca vreti sa va pregatiti pentru aceasta poveste, va sugerez sa incercati, fara prea mari asteptari, seria filmelor romantice, regizate de Linklater, cu actorul Ethan Hawke in rolul principal. Puteti incepe cu “Before Sunrise” (1995), urmat de “Before Sunset” (2004) si “Before Midnight” (2013).

coldinjuly_gallery_primary

2. “Cold in July” (23 Mai). Cu: Michael C. Hall, Don Johnson, Sam Shepard, Vinessa Shaw.

La prima vedere, adaptarea cinematografica a romanului scris de Joe Lansdale si regizat de Jim Mickle pare a fi un omagiu adus stilului cinematografic al lui John Carpenter din anii `80. Lasand la o parte coloana sonora tunsorile, aspectul si decorurile kitch specifice deceniului, “Cold in July” este o productie mult mai interesanta in esenta.

In film, il vom vedea pe actorul din Dexter, Michael C. Hall, intr-o postura cu totul diferita de cea cu care ne-a obisnuit, alaturi de Sam Shepard si Don Johnson un actor din generatia veche, pe care nu l-am mai vazut intr-un rol bun de 20 de ani.

letsbecops_gallery_primary

3. “Let`s Be Cops” (15August). Cu: Jake Johnson, Damon Wayans Jr., Nina Dobrev.

Filmul regizat de Luke Greenfiel, despre doi prieteni care se imbraca in uniforme de politisti, pentru o petrecere si ajung intr-un cerc vicios format din mafioti, si detective corupti este intr-o “joaca” cu gloante adevarate, promite divertisment de calitate si incasari de milioane pentru cei de la Fox Channel.

“Let`s Be Cops” nu are aceeasi strategie de marketing ca 22 “Jump Street” sau “Neighbors”, fiind ultima comedia a verii, dupa “We`re the Millers”, intr-o serie de filme hazlii cu incasari preconizate a fi…destul de mari.

mostwantedman_gallery_primary

4. “A Most Wanted Man” (23 Iulie). Cu: Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Rachel McAdams, Willem Dafoe, Daniel Brühl.

A Most Wanted Man, al doilea film vizionat la Festivalul Sundance (din ianuarie 2014), in care joaca regretatul actor Philip Seymour Hoffman, a fost apreciat de critici si urcat pe podiumul Oscar-urilor.

In ultimul rol interpretat de Seymour Hoffman, acesta se transpune in viata unui ofiter al serviciilor de informatii mobilizat in Germania, la Hamburg. Spionul opereaza neoficial si illegal intr-o tara cazuta sub amenintarea teroristilor islamici.

Cu toate acestea, spiritul dreptatii il va trimite intr-o ancheta asupra unor operatiuni teroriste, urmarite cu atentie de politia germana si CIA. Aflat intre aceste doua tabere, pe taramul nimanui, el incearca sa captureze membrii celulei teroriste riscandu-si viata si libertatea intr-o maniera cavalereasca, aproape sinucigasa.

rover_gallery_primary

5.”The Rover” (13 Iunie). Cu: Guy Pearce, Robert Pattinson, Scoot McNairy.

David Michôd si-a inceput cariera de regizor cu filmul “Animal Kingdom”. Dupa vizionarea aclamata de publicul prezent la Festivalul Sundance in 2010, actrita Jacki Weaver a fost nominalizata pentru prima data la Premiile Oscar.

In 2014, Michôd a lucrat la cel de-al doilea proiect (“The Rover”), cu actorul Guy Pearce si starul din “Twilight” Robert Pattinson. Regizorul australian nu are nimic impotriva celor care, vor vedea in ultimul sau film, despre lumea desertului post-apocaliptic, cateva piese de rezistenta imprumutate din “Mad Max” (1979).

snowpiercer_gallery_primary

6. “Snowpiercer” (27 Iunie). Cu: Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell, John Hurt, Ed Harris, Alison Pill, Octavia Spencer.

Acest film a luat deja o calitate mitica in lumea cinefillilor, dupa o multime de discutii cu privire la editarea variantei creata special pentru lansare, in cinematografele din Asia. In cazul in care spectatorii nu stiu despre ce e vorba, iata o descriere sumara a povestii:

Un experiment de incalzirea globala ucide toti oamenii de pe planeta cu exceptia unor calatori aflati intr-un tren ce se deplasa pe ruta internationala. Cei ramasi in viata formeaza o noua clasa sociala si vor evolua pe baza unor reguli ce urmeaza a fi stabilite. Pentru ei si pentru viitorul urmasilor.

Viziunea sumbra despre umanitatea lovita de catastrofe apocaliptice este cunoscuta de fanii regizorului Bong Joon-ho din productiile anterioare: “Mother” (Modeo-2009), “The Host” (Gwoemul-2006) si “Memories of Murder” (Salinui chueok-2003).

tracks_gallery_primary

7. “Tracks” (23 Mai). Cu: Mia Wasikowska, Adam Driver.

Munca regizorului John Curran, intotdeauna, unica, in razboiul cu cinematografia de proasta calitate, este o dovada nestavilita a brand-ului propriu, impus cu orice pret. Daca ati fost incantat de-a lungul anilor, de filme precum: “Stone” (2010) si “The Painted Veil” (2006), atunci, manipulare delicata facuta de Curran in acest film este exact ceea ce va doriti.

Filmul “Tracks” este si un portret puternic, facut unei femei, care se incumeta sa plece intr-o excursie trans-continentala avand o mini-caravana formata din patru camile si un caine credincios. Este o poveste adevarata si cutremuratoare despre curajul nebun al unei femei, strecurata printre toate celelalte personaje, romantice si siropoase, din categoria dragoste si comedie.

twofacesofjanuary_gallery_primary

8. “The Two Faces of January” (8 august). Cu: Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac.

“The Two Faces of January” este o ecranizare a romanului omonim scris de autoarea americana Patricia Highsmith, in 1964. In filmul din 2014, (ce va fi lansat in Romania pe 30 Mai), regizorul englez de origine iraniana, Hossein Amini, ne prezinta un escroc din anii `60, care impreuna cu sotia sa si un prieten, incearca sa scape de autoritati, dupa ce omoara din greseala, un ofiter al politiei elene.

Personajele imbracate impecabil, decorurile potrivite si aerisite, la care se adauga vigoarea actiunii specifica filmelor lui Hithcock, tranforma “Cele doua fete ale lui Ianuarie” intr-un debut regizoral indraznet, pentru Hossein Amini, nominalizat la Oscar in `98 pentru filmul “The Wings of the Dove”.

nightmoves_gallery_primary

9. “Night Moves” (30 Mai). Cu: Dakota Fanning, Jesse Eisenberg, Peter Sarsgaard.

Oricine este familiarizat cu filmele anterioare ale lui Reichardt – “Meek`s Cutoff” (2010) si “Wendy and Lucy” (2008), ar trebui sa stie ca un “thriller” al regizorului de fata are o incarcatura serioasa de realism si actiune.

Totusi, dezvoltarea unei drame incurcate despre etica si impulsul uman de teroriza o societate prin detonarea unui baraj nu este lucru usor. In afara de munca titanica a regizorului, pentru a crea totul ca in realitate, acesta trebuie sa ce scenaristii nu pot: sa arate actorilor cum sa gandeasca si sa actioneze ca un grup de gherila chitit pe sabotaj si anarhie.

Tanara Dakota Fanning, pe care am vazut acum 10 ani alaturi de Denzel Washington in “Man on Fire”, a crescut repede si frumos, devenind o actrita cu potential, ce urmeaza a fi dovedit in acest rol relaxat, dar complicat de pus in scena, sub ochii experimentatului ei coleg de platou: Jesse Eisenberg, (“The Social Network”).

Starred-Up-limited-release_gallery_primary

10. “Starred Up” (20 August). Cu: Jack O’Connell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend

Jack O’Connell, tanarul actor britanic (zarit scurt de public în “300: Rise of an Empire”) este pe punctul de a deveni un actor valoros. Rolul principal avut in filmul regizat de Angelina Jolie, “Unbroken” a spart gheata la Hollywood, dar acesta inca mai are de lucrat pentru personajul adolescentului violent, care este trimis la inchisoare.

Baiatul de 23 de ani, iesit din tiparele societatii, sparge capete si creeaza haos pana cand este aruncat intr-o inchisoare populata de specimene mai periculoase si mai mari ca el. Acolo, il va cunoaste pe tatal sau, interpretat de Ben Mendelshon.

Filmul în sine este excelent, cel mai bun film al lui David Mackenzie din ultimii 10 ani. Daca va intrebati despre ce film vorbesc, va rog sa cautati constiincios pe site-urile de filme sau pe torente, filmul: “Young Adam”, din 2003.

 

Comments are closed.